Je werkgever verwacht je weer in de drukke kantoortuin. Verjaardagen, borrels en ander leuks dient zich aan. Het is even wennen na de stilte van de lock down. We hebben even afstand kunnen nemen en een poosje op een rustiger sociaal tempo geleefd. De toename van prikkels nu kan eerder een stress gevoel opleveren. En daar kunnen we ons voordeel mee doen.

Of je daar je voordeel mee kan doen hangt af van jouw kijk op stress.

Stress voelt niet fijn. Denk aan een onregelmatige hartslag en ademhaling, druk op je borst en drukte in je hoofd. Onze eerste reactie bij een niet fijn gevoel is dat we het weg willen hebben. En onze eerste gedachte
erover is meestal ‘dit is niet goed’. In plaats van er naar te luisteren proberen we iets te doen om er vanaf te zijn. Vanbinnen begint er een strijd over iets dat er is, maar er niet mag zijn. De stressreactie neemt alleen maar toe.

Anders wordt het wanneer je een stress gevoel gaat beschouwen als raadgever. Het gevoel heeft je iets te vertellen. Het kan je vertellen wat belangrijk voor je is, wat je wel en niet moet doen, waar de balans is tussen wennen aan meer prikkels en waar het genoeg is voor jou.

Ben je bereidt te luisteren naar de signalen van je lichaam? Dan kun je die hoge hartslag en je onrustige ademhaling gaan zien als een uitnodiging van je lichaam om met je aandacht in het hier en nu te komen. Je lichaam leeft altijd alleen in het huidige moment, maar reageert wel op de gedachten die je hebt. De toekomst en het verleden leven alleen in je gedachten. Met je aandacht naar je lichaam helpt om even je gedachten los te laten over zaken die niet op dit moment plaatsvinden.

Wanneer je in het hier en nu met nieuwsgierigheid en zonder oordeel luistert naar de signalen van je lichaam zul je het stress gevoel heel anders gaan ervaren. De stress kan zomaar verdwijnen of de signalen vertellen je wat je wel en niet moet doen. Dat komt gewoon zomaar in je op als je met je aandacht in het hier en nu bent. Je weet weer wat je te doen staat en dat voelt beter.

Na deze periode van ‘sociale rust’, voelen we scherper waar onze grenzen liggen. Stress kan daarbij dus een hulpmiddel zijn om te voelen wat belangrijk is voor jou. En om niet te vergeten dat er alleen maar dit moment is.

Kun je hier hulp bij gebruiken? Kom dan eens langs. Het is makkelijker om stil te staan bij wat je voelt als iemand je helpt je aandacht te richten. Vanuit wat je dan ontdekt kun je weer beslissingen maken die bij jou horen. Je bent welkom!