…Is het weekend, …gaan we op vakantie, …wordt het weer rustiger op mijn werk, etc.

Hard werken

Je houdt jezelf voor dat het wel gaat, maar je lichaam geeft signalen af als hoofdpijn, druk op je borst, adem tekort. Je kunt je moeilijk concentreren, slaapt slecht, bent sneller geïrriteerd of boos. 

Soms komen er gedachten op als ‘wat is er mis met mij’ of ‘zo kan het niet langer’, maar die gedachten dring je naar de achtergrond met andere gedachten als ‘stel je niet zo aan’ of ‘nog even volhouden dan wordt het beter’.  En dus ga je door. Je besluit de overleefstand nog even vol te houden, het komt later wel.

Ergens weet je wel dat het anders moet en dat uitstellen de situatie niet zal verbeteren. Maar je bent bang dat als je nu hieraan toegeeft alles zal instorten. Dat je de controle zult verliezen. 

De controle ben je eigenlijk al kwijt. Dat is nu juist waarom je harder bent gaan werken. Harder werken om controle te houden. Nog even volhouden… 

Controle terug

Met hard werken krijg je geen zicht op wat er werkelijk speelt. Als je geen zicht hebt op wat er werkelijk speelt kun je geen controle hebben. Je krijgt zicht op wat er werkelijk speelt door juist helemaal geen moeite te doen. Je aandacht richten op het hier en nu van de situatie is het enige dat nodig is. Zo kun je kijken naar wat er aan de hand is en daarmee krijg je direct controle terug. 

Waar je zo hard voor probeerde te werken, controle houden, blijk je te krijgen wanneer je juist helemaal geen moeite doet.

Je energie kun je weer gaan gebruiken voor de dingen die je goed doen, in plaats van verspillen aan het instandhouden van wat schadelijk voor je is.

Opluchting

Makkelijk opgeschreven, want natuurlijk is het spannend of eng om stil te staan bij wat er nu werkelijk is. Daar werkte je niet voor niets hard voor. Maar als je met je aandacht bij je ervaring in het hier en nu blijft en je laat zijn wat er is, lucht dat enorm op. Daarmee krijg je een nieuwe kijk op de zaak en kun je dingen anders gaan doen. Het is fijn wanneer je dat samen met iemand kan doen die je helpt om je aandacht erbij te houden en die jouw ervaring er kan laten zijn zoals die is.

Je bent welkom voor een gesprek als je voelt dat het tijd is om de overleefstand los te laten. Een enkel gesprek kan al een groot verschil maken.